Poradnik rodzinny


Wino z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu
Składniki na 5 litrów wina: 1 kg owoców czarnego bzu; 3,5 litra wody; 1 kg cukru; cytryna; drożdże; 5 goździków

      Wino z owoc├│w czarnego bzu ma niezwykle silny ciemny kolor i g┼é─Öboki, szlachetny smak. Dobrze nadaje si─Ö do mieszania z innymi winami w celu nadania koloru lub poprawienia smaku. Mieszaj─ůc z innymi winami zwykle daje si─Ö go maksymalnie 5% obj─Öto┼Ťci ca┼éego wina. Nie wszystkim smakuje wino z samego czarnego bzu.
      Obrane z szypu┼éek owoce w┼éo┼╝y─ç do wiaderka, rozgnie┼Ť─ç prask─ů do ziemniak├│w i zala─ç wod─ů. Wiaderko zakry─ç szmatk─ů lub pokrywk─ů i odstawi─ç na 3 dni. Raz dziennie zamiesza─ç drewnian─ů ┼éy┼╝k─ů. Po tym czasie p┼éyn przecedzi─ç przez gaz─Ö lub g─Öste sitko i przela─ç do innego naczynia. Cytryn─Ö sparzy─ç i zetrze─ç sk├│rk─Ö na tarce a nast─Öpnie doda─ç j─ů do odcedzonego p┼éynu. Doda─ç jeszcze go┼║dziki i p┼éyn gotowa─ç na ma┼éym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie doda─ç cukier i dok┼éadnie wymiesza─ç aby si─Ö rozpu┼Ťci┼é. Po wystygni─Öciu doda─ç sok z cytryny oraz matk─Ö dro┼╝d┼╝ow─ů i przela─ç do dymiona a nast─Öpnie zatka─ç korkiem z rurk─ů fermentacyjn─ů. Po zako┼äczonej fermentacji sprawdzi─ç smak i ewentualnie dos┼éodzi─ç w zale┼╝no┼Ťci od upodoba┼ä.

Spis tre┼Ťci:
Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Podzia┼é produkt├│w na grupy
 Dieta owsiana
 Jak d┼éugo gotowa─ç grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Og├│rki kwaszone
 Og├│rki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powid┼éa
Przek─ůski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ry┼╝owe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.