Poradnik rodzinny


Wino ry┼╝owe

Wino ry┼╝owe
Składniki na 10 litrów wina: 1 kg ryżu; 150g rodzynek; 2 pomarańcze; 1 ananas; 2 kg cukru; 1 torebka (7g) suszonych drożdży; 8 l wody;

Wino ry┼╝owe jest idealn─ů propozycj─ů na okres zimowy kiedy brak typowych ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w do wyrobu win a dymiony stoj─ů puste. Produkty na przygotowanie tego wina dost─Öpne s─ů przez ca┼éy rok w sta┼éych cenach. Najwygodniej robi si─Ö to wino w pojemniku fermentacyjnym o pojemno┼Ťci 15 l.
W pierwszej kolejno┼Ťci p┼éuczemy kilkukrotnie ry┼╝, po czym umieszczamy go w naszym naczyniu, w kt├│rym b─Ödzie przebiega─ç fermentacja. Nast─Öpnie p┼éuczemy rodzynki w bie┼╝─ůcej wodzie aby pozby─ç si─Ö t┼éustego nalotu i zalewamy je w osobnym naczyniu letni─ů, przegotowan─ů wod─ů (oko┼éo 1 litr) po czym odstawiamy na kilka godzin a┼╝ rodzynki nap─Öczniej─ů. Gdy to si─Ö ju┼╝ stanie wod─Ö z rodzynek do┼é─ůczamy do nastawu a nap─Öcznia┼ée rodzynki miksujemy blenderem po czym dodajemy do reszty. Nast─Öpnie dodajemy ananasa, kt├│rego wcze┼Ťniej obieramy, ─çwiartkujemy i blendujemy. W innym naczyniu rozpuszczamy cukier w gor─ůcej wodzie i czekamy do wystygni─Öcia, po czy dodajemy do nastawu.
Pomara┼äcze w ca┼éo┼Ťci bardzo dok┼éadnie myjemy p┼éynem do mycia naczy┼ä aby pozby─ç si─Ö szkodliwej chemii, kt├│ra jest na sk├│rce i dok┼éadnie p┼éuczemy. Nast─Öpnie tark─ů z drobnymi oczkami zdzieramy sk├│rk─Ö i dodajemy do naszego wina. Tak ogo┼éocone pomara┼äcze dopiero kroimy na p├│┼é i wyciskamy do wina sok.
Na koniec w ma┼éym oko┼éo p├│┼é litrowym kubku rozpuszczamy dro┼╝d┼╝e w letniej, mocno pos┼éodzonej wodzie. Po oko┼éo 10 minutach, kiedy ju┼╝ dro┼╝d┼╝e zaczn─ů rosn─ů─ç wlewamy je do reszty nastawu. Zamykamy ca┼éo┼Ť─ç i zatykamy rurk─ů fermentacyjn─ů. Po oko┼éo p├│┼é godziny wino zaczyna "pracowa─ç". Wino powinno fermentowa─ç w ch┼éodnym miejscu, poniewa┼╝ robione w zbyt ciep┼éym otoczeniu (np. kot┼éownia) nabierze nieprzyjemnego, octowego posmaku.
Kiedy fermentacja ustanie, to jest od 10 do 14 dni, nale┼╝y wino odcedzi─ç z ry┼╝u, resztek rodzynek, ananasa i pomara┼äczy. Teraz nast─Öpuje okres klarowania, kt├│ry trwa oko┼éo tydzie┼ä do miesi─ůca w zale┼╝no┼Ťci od tego jak cz─Östo b─Ödziemy pozbywa─ç si─Ö osadu, kt├│ry gromadzi si─Ö na dnie. Warto w tym momencie jeszcze sprawdzi─ç czy nasze wino ry┼╝owe nie wymaga dos┼éodzenia w zale┼╝no┼Ťci od naszego gustu.
      Tak przygotowane wino jest bardzo dobr─ů baz─ů do przyrz─ůdzenia domowego wermutu.


Spis tre┼Ťci:
Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Podzia┼é produkt├│w na grupy
 Dieta owsiana
 Jak d┼éugo gotowa─ç grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Og├│rki kwaszone
 Og├│rki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powid┼éa
Przek─ůski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ry┼╝owe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.