Poradnik rodzinny


Powidła

Najcz─Ö┼Ťciej robi si─Ö powid┼éa ze ┼Ťliwek w─Ögierek. ┼Üliwki nale┼╝y umy─ç, pozbawi─ç pestek, rozgotowa─ç z minimaln─ů ilo┼Ťci─ů wody, nast─Öpnie gotowa─ç, ci─ůgle mieszaj─ůc, do uzyskania masy g─Östej, szklistej i ciemnej. Ko┼äczy─ç gotowanie nale┼╝y, je┼╝eli ilo┼Ť─ç produktu osi─ůgnie 35% masy u┼╝ytych owoc├│w, tzn. je┼╝eli z 1 kg ┼Ťliwek pozostanie 35 dkg powide┼é. Jest to przetw├│r, do kt├│rego w zasadzie nie dodaje si─Ö cukru, mo┼╝na jednak nieco dos┼éodzi─ç, dodaj─ůc cukier pod koniec gotowania w ilo┼Ťci oko┼éo 10% surowych owoc├│w. Gotowe powid┼éa sk┼éada─ç do wyparzonych garnk├│w lub s┼éoj├│w, wyr├│wna─ç powierzchni─Ö, wytrze─ç brzegi, wstawi─ç naczynie do piekarnika, aby na powierzchni wytworzy┼éa si─Ö podsuszona sk├│rka. Opakowanie uszczelni─ç celofanem lub pergaminem.

Spis tre┼Ťci:
Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Podzia┼é produkt├│w na grupy
 Dieta owsiana
 Jak d┼éugo gotowa─ç grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Og├│rki kwaszone
 Og├│rki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powid┼éa
Przek─ůski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ry┼╝owe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.