Placki ziemniaczane
Składniki: 2 kg ziemniaków, 5 dag cebuli, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki, sól, 8 dag tłuszczu do smażenia
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach, dodać startą cebulę, rozmącone jajo i mąkę, osolić, wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść łyżką niedużą ilość masy ziemniaczanej, cienko rozsmarować (na średniej patelni możnasmażyć tylko 2 placki). Smażyć szybko na ostrym ogniu, rumienić z 2 stron. Placki ziemniaczane powinny być cienkie i chrupiące. Usmażone zaraz podawać. Smażąc z większej ilości, układać na brytfannie lub blasze najwyżej w dwóch warstwach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z masą śledziową, sosem grzybowym, z surówkami z warzyw lub na słodko - posypane cukrem albo ze smażonymi borówkami (wówczas do masy ziemniaczanej nie dodawać cebuli)
|