Poradnik rodzinny


Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Sk┼éadniki: 2 kg ziemniak├│w, 5 dag cebuli, 1 jajko, 2-3 ┼éy┼╝ki m─ůki, s├│l, 8 dag t┼éuszczu do sma┼╝enia

Ziemniaki dok┼éadnie umy─ç, obra─ç, op┼éuka─ç, zetrze─ç na tarce o bardzo drobnych otworach, doda─ç start─ů cebul─Ö, rozm─ůcone jajo i m─ůk─Ö, osoli─ç, wymiesza─ç. Na patelni rozgrza─ç mocno t┼éuszcz, k┼éa┼Ť─ç ┼éy┼╝k─ů niedu┼╝─ů ilo┼Ť─ç masy ziemniaczanej, cienko rozsmarowa─ç (na ┼Ťredniej patelni mo┼╝nasma┼╝y─ç tylko 2 placki). Sma┼╝y─ç szybko na ostrym ogniu, rumieni─ç z 2 stron. Placki ziemniaczane powinny by─ç cienkie i chrupi─ůce. Usma┼╝one zaraz podawa─ç. Sma┼╝─ůc z wi─Ökszej ilo┼Ťci, uk┼éada─ç na brytfannie lub blasze najwy┼╝ej w dw├│ch warstwach i wstawi─ç do nagrzanego piekarnika. Podawa─ç z mas─ů ┼Ťledziow─ů, sosem grzybowym, z sur├│wkami z warzyw lub na s┼éodko - posypane cukrem albo ze sma┼╝onymi bor├│wkami (w├│wczas do masy ziemniaczanej nie dodawa─ç cebuli)

Spis tre┼Ťci:
Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Podzia┼é produkt├│w na grupy
 Dieta owsiana
 Jak d┼éugo gotowa─ç grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Og├│rki kwaszone
 Og├│rki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powid┼éa
Przek─ůski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ry┼╝owe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.