Poradnik rodzinny


Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Składniki: 2 kg ziemniaków, 5 dag cebuli, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki, sól, 8 dag tłuszczu do smażenia

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach, dodać startą cebulę, rozmącone jajo i mąkę, osolić, wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść łyżką niedużą ilość masy ziemniaczanej, cienko rozsmarować (na średniej patelni możnasmażyć tylko 2 placki). Smażyć szybko na ostrym ogniu, rumienić z 2 stron. Placki ziemniaczane powinny być cienkie i chrupiące. Usmażone zaraz podawać. Smażąc z większej ilości, układać na brytfannie lub blasze najwyżej w dwóch warstwach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z masą śledziową, sosem grzybowym, z surówkami z warzyw lub na słodko - posypane cukrem albo ze smażonymi borówkami (wówczas do masy ziemniaczanej nie dodawać cebuli)

Spis treści:
Wiadomości ogólne
 PodziaÅ‚ produktów na grupy
 Dieta owsiana
 Jak dÅ‚ugo gotować grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Ogórki kwaszone
 Ogórki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 PowidÅ‚a
PrzekÄ…ski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ryżowe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak dodać strone
Copyright © poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.