Poradnik rodzinny


Pikle

Jest to ostra marynata, przygotowana z og├│rk├│w. Du┼╝e og├│rki nale┼╝y obra─ç pokroi─ç wzd┼éu┼╝ w ├│semki, oddzieli─ç nasiona razem z otaczaj─ůc─ů je galaretowat─ů mas─ů. Tak przygotowane og├│rki przesypa─ç sol─ů (na 1 kg og├│rk├│w 5 dkg soli) i pozostawi─ç na 12ÔÇö15 godzin. Po tym czasie og├│rki ods─ůczy─ç z solanki i u┼éo┼╝y─ç w wekach. Zalew─Ö do pikli przygotowuje si─Ö w nast─Öpuj─ůcy spos├│b: 1 szklanka wody, 1,5 szklanki 6-procentowego octu, 1 ┼éy┼╝eczka gorczycy, 2ÔÇö3 listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zagotowan─ů pod przykryciem gor─ůc─ů zalew─ů zala─ç og├│rki. Po 24 godzinach zalew─Ö odcedzi─ç od og├│rk├│w, a nast─Öpnie doda─ç do 1 litra zalewy 1 litr 6-procentowego octu oraz 10ÔÇö15 dkg cukru, powt├│rnie zagotowa─ç i gor─ůc─ů nape┼éni─ç s┼éoje z og├│rkami. Pasteryzowa─ç oko┼éo 25 minut.

Spis tre┼Ťci:
Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Podzia┼é produkt├│w na grupy
 Dieta owsiana
 Jak d┼éugo gotowa─ç grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Og├│rki kwaszone
 Og├│rki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powid┼éa
Przek─ůski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ry┼╝owe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.