Pikle
Jest to ostra marynata, przygotowana z ogórków. Duże ogórki należy obrać pokroić wzdłuż w ósemki, oddzielić nasiona razem z otaczającą je galaretowatą masą. Tak przygotowane ogórki przesypać solą (na 1 kg ogórków 5 dkg soli) i pozostawić na 12—15 godzin. Po tym czasie ogórki odsączyć z solanki i ułożyć w wekach. Zalewę do pikli przygotowuje się w następujący sposób: 1 szklanka wody, 1,5 szklanki 6-procentowego octu, 1 łyżeczka gorczycy, 2—3 listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zagotowaną pod przykryciem gorącą zalewą zalać ogórki. Po 24 godzinach zalewę odcedzić od ogórków, a następnie dodać do 1 litra zalewy 1 litr 6-procentowego octu oraz 10—15 dkg cukru, powtórnie zagotować i gorącą napełnić słoje z ogórkami. Pasteryzować około 25 minut.
|