Poradnik rodzinny


Pikle

Jest to ostra marynata, przygotowana z ogórków. Duże ogórki należy obrać pokroić wzdłuż w ósemki, oddzielić nasiona razem z otaczającą je galaretowatą masą. Tak przygotowane ogórki przesypać solą (na 1 kg ogórków 5 dkg soli) i pozostawić na 12—15 godzin. Po tym czasie ogórki odsączyć z solanki i ułożyć w wekach. Zalewę do pikli przygotowuje się w następujący sposób: 1 szklanka wody, 1,5 szklanki 6-procentowego octu, 1 łyżeczka gorczycy, 2—3 listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zagotowaną pod przykryciem gorącą zalewą zalać ogórki. Po 24 godzinach zalewę odcedzić od ogórków, a następnie dodać do 1 litra zalewy 1 litr 6-procentowego octu oraz 10—15 dkg cukru, powtórnie zagotować i gorącą napełnić słoje z ogórkami. Pasteryzować około 25 minut.

Spis treści:
Wiadomości ogólne
 PodziaÅ‚ produktów na grupy
 Dieta owsiana
 Jak dÅ‚ugo gotować grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Ogórki kwaszone
 Ogórki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 PowidÅ‚a
PrzekÄ…ski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ryżowe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak dodać strone
Copyright © poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.