Poradnik rodzinny


Og├│rki konserwowe

Ze wzgl─Ödu na smak i walory zdrowotne, do przyrz─ůdzania og├│rk├│w konserwowych robi si─Ö zalew─Ö o ma┼éej zawarto┼Ťci kwasu, dlatego czynnikiem utrwalaj─ůcym przetw├│r musi by─ç nale┼╝ycie przeprowadzona pasteryzacja. M┼éode, zdrowe og├│rki po wymyciu uk┼éada si─Ö pionowo w wekach i zape┼énia zalew─ů przygotowan─ů w spos├│b nast─Öpuj─ůcy: 1 szklanka 6% octu, 4 szklanki wody, 10 dkg cukru, 4 dkg soli. Wod─Ö z cukrem i sol─ů zagotowa─ç, nast─Öpnie doda─ç ocet i pod przykryciem powt├│rnie zagotowa─ç. Dla uzyskania dobrego smaku i aromatu, mi─Ödzy og├│rki w s┼éojach w┼éo┼╝y─ç kawa┼éki suchych ┼éodyg kopru, z─ůbek czosnku, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 li┼Ť─ç bobkowy, nasiona gorczycy. Gor─ůc─ů zalew─ů uzupe┼éni─ç s┼éoje, zamkn─ů─ç i pasteryzowa─ç (s┼éoje o pojemno┼Ťci 1 litra do 30 minut). Po sko┼äczonej pasteryzacji i zupe┼énym wystudzeniu, sprawdzi─ç szczelno┼Ť─ç s┼éoj├│w. Przechowywa─ç w ch┼éodnej, zacienionej piwnicy lub spi┼╝arni.

Spis tre┼Ťci:
Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Podzia┼é produkt├│w na grupy
 Dieta owsiana
 Jak d┼éugo gotowa─ç grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Og├│rki kwaszone
 Og├│rki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powid┼éa
Przek─ůski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ry┼╝owe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.