Poradnik rodzinny


Kapusta kwaszona

W dniu kwaszenia lub dzień wcześniej beczkę należy wyparzyć. Czystość beczki jest ważnym czynnikiem wpływającym na jakość kwaszonki. Na kilka dni przed szatkowaniem głowy kapusty należy ułożyć w pryzmę, koniecznie w pomieszczeniu ciemnym, przewiewnym, aby nie doprowadzić do tzw. zagrzania. W tym czasie następuje samoczynne wybielenie i usunięcie goryczki przez tzw. zapocenie kapusty. Proporcje przypraw na 100 kg kapusty: sól — 1,5—3 kg, nasiona kopru lub kminku około 10 dkg, marchew 3—5 kg. Dodatkiem pożądanym do kapusty są kwaśne jabłka. Dno beczki wyłożyć białymi liśćmi kapusty. Układać kapustę partiami, ubijać szczelnie, jednakże nie za mocno, aby uniknąć miażdżenia i nadmiernego wyciekania soków. Między poszatkowaną kapustę dobrze jest włożyć warstwę jabłek całych, zdrowych, nieobitych. Napełnić beczkę, pozostawiając od góry 8—10 cm wolnej przestrzeni. Przykryć wierzch kilkoma liśćmi kapusty, denkiem, obciążyć kamieniem i pozostawić na 3—5 dni w temperaturze pokojowej dla zapoczątkowania i prawidłowego przebiegu burzliwej fermentacji. Na powierzchni wytworzy się sok pokryty pianą, którą należy usunąć. Nadmiar soku zebrać, lecz nie wylewać, gdyż po okresie tzw. fermentacji burzliwej, usunięciu gazów, trzeba go będzie dolać z powrotem. Ostro zakończonym drążkiem w kilku miejscach należy przebić kapustę do dna, aby umożliwić ujście wytworzonym gazom i gorzkim olejkom. Po tych zabiegach należy powtórnie kapustę ucisnąć, przykryć czystym płatem płótna, denkiem, obciążyć i przenieść beczkę do chłodnego pomieszczenia. Powierzchnia kapusty powinna być zawsze przykryta warstwą soku, który chroni przed rozwojem pleśni. Brak soku należy uzupełnić solanką z przegotowanej wody z dodatkiem soli w ilości 1—2 dkg na 1 litr wody. Płótno co 2 tygodnie zdjąć, wyprać, wygotować i czystym, suchym znów kapustę przykryć.

Spis treści:
Wiadomości ogólne
 Podział produktów na grupy
 Dieta owsiana
 Jak długo gotować grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Ogórki kwaszone
 Ogórki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powidła
Przekąski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ryżowe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak dodać strone
Copyright © poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.