Poradnik rodzinny


Jak długo gotować grzyby

      W zależności od tego jakie grzyby przyrządzamy oraz w jaki sposób, czas gotowania nieznacznie się zmienia. Jednak czy jest o kuchnia polska czy chińska można przyjąć bezpieczny czas gotowania jako 15 minut. Niektóre grzyby jak pieczarki, boczniaki czy rydze można smażyć na maśle przez 3-4 minuty bez uprzedniego gotowania. Opieńki bez gotowania mogą powodować zatrucia, zwłaszcza u osób z "delikatnym żołądkiem".
      Borowiki i rydze, które mają być przeznaczone do kiszenia lub solenia najpierw się dokładnie opłukuje a następnie gotuje 15 minut. Do konserwowania wystarczy gotować kilka minut w posolonej wodzie lub z dodatkiem kwasku cytrynowego. Pieczarki przed marynowaniem we własnym sosie należy gotować 10 minut w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Pamiętać należy, że gotowanie grzybów pozbawia ich aromatu oraz wysokiej zawartości witamin grupy B, która jest ich najcenniejszym elementem. Dlatego też jeśli to możliwe, wywar z gotowanych grzybów również powinien być wykorzystywany do przyrządzania potraw np. do sosów, nadzień lub zup.

Spis treści:
Wiadomości ogólne
 Podział produktów na grupy
 Dieta owsiana
 Jak długo gotować grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Ogórki kwaszone
 Ogórki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powidła
Przekąski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ryżowe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak dodać strone
Copyright © poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.