Poradnik rodzinny


Podział produktów na grupy

Podział produktów na grupy
Do prawidłowego żywienia rodziny konieczna jest znajomość wartości odżywczej powszechnie dostępnych produktów spożywczych. Prawie wszystkie produkty spożywcze dostarczają jednocześnie wielu składników pokarmowych, zawartość ich jednak nie jest jednakowa i dlatego zostały podzielone na grupy. W poszczególnych grupach zebrane są produkty o podobnej wartości odżywczej.

Do grupy pierwszej należą mleko i sery, będące przede wszystkim źródłem wapnia. Dostarczają one pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i witaminy A, jeżeli mleko jest nieodtłuszczone.
Grupę drugą stanowią jaja, które są przede wszystkim bogate w pełnowartościowe białko, ale zawierają także wapń, żelazo, witaminę A i lekko strawny tłuszcz.
Trzecia grupa to mięso zwierząt rzeźnych, ryb, drobiu, królików i dziczyzny. Jest to grupa produktów dostarczających głównie pełnowartościowe białko.
Grupę czwartą stanowi masło i śmietana. Produkty te zostały wyodrębnione jako najcenniejsze tłuszcze bogate w witaminę A, a także dostarczające cennych dla zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Grupa piąta obejmuje tłuszcze takie, jak słonina, smalec i oleje. Produkty te są prawie czystymi tłuszczami i trzeba je traktować jako źródła energii.
Grupę szóstą stanowią ziemniaki. Duża zawartość skrobi w ziemniakach powoduje, że są one dobrym źródłem energii i pod tym względem podobne są do produktów zbożowych. Jednakże ziemniaki zawierają witaminę C i dlatego wykazują pewne podobieństwo do warzyw.
Grupa siódma obejmuje produkty zbożowe, a więc pieczywo, mąki i kasze. Produkty te są przede wszystkim źródłem energii, bo zawierają dużo skrobi. Dostarczają także niepełnowartościowego białka, a mąka razowa i grube kasze są ponadto dobrym źródłem witamin z grupy B.
Grupa ósma obejmuje warzywa i owoce obfitujące w witaminę C. Najbardziej bogatym źródłem tego składnika są warzywa kapustne, pomidory i owoce jagodowe.
Grupę dziewiątą stanowią warzywa o zabarwieniu żółtym, zielonym i pomarańczowoczerwonym. Wszystkie one zawierają żółty barwnik — karoten, zamaskowany niekiedy zielonym chlorofilem. Barwnik ten jest prowitaminą A i z niego właśnie w organizmie człowieka powstaje witamina A. Warzywami tymi są: szpinak, różne odmiany sałaty zielonej, fasola szparagowa, groszek zielony, marchew, dynia i papryka.
Grupą dziesiątą obejmują wszystkie pozostałe warzywa i owoce, które w niewielkich ilościach zawierają witaminę C i karoten, ale są dobrym źródłem żelaza, kwasów organicznych, błonnika, cukrów i innych składników mineralnych.
W skład jedenastej grupy wchodzą suche nasiona roślin strączkowych, głównie fasola i groch. Produkty te są zasobne w skrobię, ale ich głównym składnikiem jest białko. Wprawdzie białko grochu i fasoli jest niepełnowartościowe, jednakże jego wartość można podnieść, uzupełniając potrawy dodatkiem mięsa, mleka lub jaj.
Dwunasta grupa — to cukier i słodycze oraz wysoko słodzone przetwory owocowe. Produkty te są tylko źródłem energii.

Spis treści:
Wiadomości ogólne
 Podział produktów na grupy
 Dieta owsiana
 Jak długo gotować grzyby
Przetwory domowe
 Kapusta kwaszona
 Ogórki kwaszone
 Ogórki konserwowe
 Przecier pomidorowy
 Pikle
 Powidła
Przekąski
 Pieczona dynia Hokkaido
Dania obiadowe
 Placki ziemniaczane
 Fasolka po bretonsku
 Pizza margarita
Słodki deser
 Czekolada domowa
Wina domowe
 Wino z czarnego bzu
 Wino ryżowe

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak dodać strone
Copyright © poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.