Poradnik rodzinny


Przyrz─ůdzenie potraw

Przyrz─ůdzenie potraw
      Wszystkie czynno┼Ťci zwi─ůzane z przyrz─ůdzaniem potraw mo┼╝na podzieli─ç na dwie grupy. W pierwszej grupie b─Öd─ů wszystkie zabiegi maj─ůce na celu oczyszczenie, umycie produkt├│w oraz obranie, rozdrobnienie produkt├│w oraz przygotowanie ciasta itp. Druga grupa czynno┼Ťci wi─ů┼╝e si─Ö z ogrzewaniem przygotowanych produkt├│w. Celem tych wszystkich zabieg├│w jest zmi─Ökczenie produkt├│w w celu zwi─Ökszenia ich strawno┼Ťci i zmniejszenia obj─Öto┼Ťci oraz podniesienie warto┼Ťci smakowych i aromatycznych. Zabiegi te maj─ů r├│wnie┼╝ na celu urozmaicenie po┼╝ywienia przez stosowanie r├│┼╝norodnych technik sporz─ůdzania potraw z tych samych produkt├│w oraz zniszczenie bytuj─ůcej na wszystkich produktach spo┼╝ywczych bakterii i grzyb├│w, w┼Ťr├│d kt├│rych mog─ů si─Ö znale┼║─ç r├│wnie┼╝ drobnoustroje chorobotw├│rcze. Do podstawowych technik kulinarnych, stosowanych w przyrz─ůdzaniu potraw, nale┼╝y gotowanie, sma┼╝enie, pieczenie i duszenie.

Gotowanie. Polega na ogrzewaniu produkt├│w w cieczy lub w parze. Produkty gotujemy wk┼éadaj─ůc do wody wrz─ůcej lub zalewaj─ůc wrz─ůtkiem. Wa┼╝ne jest to zw┼éaszcza przy gotowaniu warzyw, owoc├│w i ziemniak├│w, bo skraca to czas gotowania a dzi─Öki temu zmniejsza straty sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych. Zawsze nale┼╝y gotowa─ç pod przykryciem, reguluj─ůc dop┼éyw ciep┼éa. Zbyt gwa┼étowne gotowanie roso┼é├│w i wywar├│w mi─Ösnych powoduje ich zm─Ötnienie. Lepiej jest gotowa─ç w garnkach p┼éaskich, bo szybciej mo┼╝na doprowadzi─ç potraw─Ö do wrzenia. Ilo┼Ť─ç wody u┼╝yta do gotowania zale┼╝y od wymaga┼ä gotowanego produktu. Jako zasad─Ö nale┼╝y przyj─ů─ç, ┼╝e je┼╝eli woda po ugotowaniu ma by─ç wylana, np. przy gotowaniu kalafiora, makaron├│w, ilo┼Ť─ç jej musi by─ç wi─Öksza. Nie nale┼╝y jednak odlewa─ç wody, w kt├│rej gotowane by┼éy rozdrobnione warzywa, lecz wlewa─ç do gotowania tylko tyle, ile mo┼╝e by─ç wykorzystane razem z gotowym produktem. R├│wnie┼╝ czas gotowania nie powinien by─ç d┼éu┼╝szy ni┼╝ wymaga tego ostateczne zmi─Ökczenie tkanki produktu. Produkty trac─ů smak, zmieniaj─ů konsystencj─Ö, a tak┼╝e obni┼╝a si─Ö ich warto┼Ť─ç od┼╝ywcza. W parze zaleca si─Ö gotowa─ç szczeg├│lnie ziemniaki i warzywa korzeniowe. Zachowuj─ů one znacznie lepiej swoj─ů warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i smakow─ů. Do gotowania na parze s┼éu┼╝─ů specjalne dwucz─Ö┼Ťciowe naczynia lub wk┼éadki do zwyk┼éych garnk├│w.

Sma┼╝enie. W zale┼╝no┼Ťci od tego, jaki produkt b─Ödziemy sma┼╝y─ç, musimy dobra─ç odpowiedni t┼éuszcz. Do sma┼╝enia jajecznicy mo┼╝na u┼╝y─ç mas┼éa, bo wystarczy je podgrza─ç do temperatury 90ÔÇö100┬░C, aby ┼Ťci─Ö┼éo si─Ö bia┼éko jaja. Do sma┼╝enia mi─Ösa konieczny jest t┼éuszcz, kt├│ry mo┼╝na bez obawy "dymienia" rozgrzewa─ç do temperatury 180-200┬░C, bo w takiej temperaturze sma┼╝enie mi─Ösa przebiega prawid┼éowo. Mi─Öso po┼éo┼╝one na mocno rozgrzany t┼éuszcz ┼Ťcina si─Ö szybko na powierzchni, przez co wytwarza si─Ö na niej rumiana, aromatyczna pow┼éoka. Utrudnia to nadmierne parowanie wody ze ┼Ťrodka sma┼╝onego produktu. Woda ta, zamieniona w par─Ö, spulchnia i zmi─Ökcza sma┼╝ony produkt. Opr├│cz umiej─Ötnego doboru t┼éuszczu do sma┼╝enia wa┼╝ny jest r├│wnie┼╝ stopie┼ä nagrzania t┼éuszczu. T┼éuszcz przegrzany rozk┼éada si─Ö, wydziela gryz─ůce substancje lotne, a potrawy sma┼╝one w ten spos├│b s─ů gorzkawe i suche. Cz─Ö┼Ť─ç t┼éuszczu podczas sma┼╝enia wsi─ůka w potraw─Ö, czyni─ůc j─ů wy┼╝ej kaloryczn─ů, ale trudniej strawn─ů. Zaleca si─Ö sma┼╝enie na patelniach z pokrytych teflonem, kt├│re tylko wystarczy posmarowa─ç t┼éuszczem. Produkt tak sma┼╝ony jest l┼╝ej strawny. Do niekt├│rych potraw konieczne jest u┼╝ycie do sma┼╝enia du┼╝ej ilo┼Ťci t┼éuszczu, np. do p─ůczk├│w, fawork├│w, frytek. Najlepszymi t┼éuszczami do sma┼╝enia s─ů smalec i olej.

Duszenie. Ten spos├│b przyrz─ůdzania potraw sk┼éada si─Ö z kr├│tkiego sma┼╝enia i gotowania pod przykryciem z ma┼éym dodatkiem wody. Najcz─Ö┼Ťciej duszenie stosuje si─Ö do przyrz─ůdzania potraw z mi─Ösa. Przez obsma┼╝enie produktu wytwarza si─Ö na nim aromatyczna rumiana sk├│rka, kt├│ra podczas duszenia nadaje smak wywarowi, z kt├│rego robi si─Ö sos podawany razem z potraw─ů. Zadaniem tej sk├│rki jest r├│wnie┼╝ zabezpieczenie przed wyciekaniem na zewn─ůtrz sok├│w z g┼é─Öbi produktu. Z dodanej do duszenia, po obsma┼╝eniu produktu, ma┼éej ilo┼Ťci wody, si─Ögaj─ůcej do jednej trzeciej wysoko┼Ťci duszonego produktu, wytwarza si─Ö para. Szczelne przykrycie naczynia utrudnia wychodzenie pary i skraca czas duszenia mi─Ösa. D┼éugotrwa┼ée duszenie powoduje przechodzenie cz─Ö┼Ťci sk┼éadnik├│w mi─Ösa do sosu, kt├│ry staje si─Ö smaczny, aromatyczny i podnosi smak ca┼éej potrawy.

Pieczenie. Piec mo┼╝na w piekarniku lub w prodi┼╝u. Je┼╝eli pieczemy mi─Öso, to piekarnik przed w┼éo┼╝eniem mi─Ösa, powinien by─ç bardzo mocno rozgrzany tak, aby na mi─Ösie wytworzy┼éa si─Ö rumiana sk├│rka. Po zrumienieniu dopieka si─Ö w nieco mniej rozgrzanym piecu, skrapiaj─ůc piecze┼ä wod─ů. Podobnie do mocno rozgrzanego pieca wstawia si─Ö ciasto kruche, francuskie i ptysiowe. Ciasto biszkoptowe, dro┼╝d┼╝owe, wszystkie odmiany ciast ucieranych wstawia si─Ö do mniej nagrzanego piekarnika tak, aby najpierw wyros┼éy, a dopiero p├│┼║niej zwi─Öksza si─Ö dop┼éyw ciep┼éa dla ich zrumienienia. Piec mo┼╝na r├│wnie┼╝ warzywa, np. ziemniaki, buraki, a tak┼╝e owoce, np. jab┼éka.

Spis tre┼Ťci:
Usuwanie plam
 Wywabianie plam
 Usuwanie plam rdzawych
 Usuwanie plam z atramentu i tuszu
 Usuwanie plam z czekolady
 Usuwanie plam z herbaty
 Usuwanie plam z jodyny
 Usuwanie plam z kakao
 Usuwanie plam z krwi
 Usuwanie plam z lakieru do paznokci
 Usuwanie plam z lakieru nitro
 Usuwanie plam z ma┼Ťci
 Usuwanie plam z mleka
 Usuwanie plam z moczu
 Usuwanie plam z potu
 Usuwanie plam z ple┼Ťni
 Usuwanie plam z sok├│w
 Usuwanie plam ze smo┼éy i ┼╝ywicy
 Usuwanie plam z t┼éuszczu i oleju
 Usuwanie plam z trawy
 Usuwanie plam z wosku i parafiny
 Usuwanie plam z wina
 Usuwanie plam z ┼╝├│┼étka jaj
 Usuwanie ze ┼Ťcian plam z wilgoci
┼╗ywienie
 Przyrz─ůdzenie potraw
 Karmienie niemowl─ůt
 Przechowywanie owoc├│w
 Przechowywanie produkt├│w
 Od┼╝ywianie dzieci i m┼éodzie┼╝y
 Zasady ┼╝ywienia
 ┼╗ywienie dietetyczne
Dom i ogr├│d
 Jak zadba─ç o wod─Ö w basenie ?
 Konserwacja pod┼éogi
 Odetkanie zapchanego zlewu
 Zwalczanie karaczan├│w
 Porz─ůdki domowe
 Czyszczenie mebli
 Utrzymanie czysto┼Ťci
 Jak dba─ç o ro┼Ťliny w mieszkaniu
 Uprawa ro┼Ťlin kwiatowych
 Os┼éona przed rozbiciem telewizora
 Ro┼Ťliny w sypialni
 Czy automatyczny odkurzacz jest skuteczny
Styl
 Bielizna na karnawa┼é
 Zgrabna sylwetka
 Wady, kt├│re mo┼╝na zatuszowa─ç
Czas wolny
 Psychotesty
┼╗yj zdrowo
 Zdrowy sen
 Opalanie w zimie
 K─ůpiele powietrzne
 K─ůpiele s┼éoneczne
 K─ůpiele w rzece, morzu i basenie
 Wskazania na upa┼éy
 Zastosowanie zi├│┼é w kosmetyce
Pranie
 Pranie jedwabiu
 Pranie kolorowych tkanin bawe┼énianych
 Pranie odzie┼╝y we┼énianej
 Pranie odzie┼╝y z w┼é├│kien syntetycznych
 Pranie odzie┼╝y z elany
 Pranie odzie┼╝y z laminat├│w
 Pranie firanek
 Pranie poduszek
 Pranie wyrob├│w z w┼é├│kien stylonowych

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.