Poradnik rodzinny


Odżywianie dzieci i młodzieży

Odżywianie dzieci i młodzieży
      Dla prawidłowego rozwoju mięśni, szczęk i zębów oraz dla zapobiegania próchnicy duże znaczenie ma właściwe żywienie dzieci w momencie wyrzynania się zębów mlecznych, co wiąże się z przejściem z karmienia piersią lub smoczkiem na normalne żywienie. Wszystkie substancje, które dotychczas dziecko otrzymywało z pokarmu matki, muszą się znaleźć w jego jadłospisie. Przy układaniu diety należy zwrócić uwagę na fizyczne własności pokarmów. Nie należy podawać pieczywa białego, wypiekanego z bardzo drobno mielonej mąki. Dziecko powinno przyzwyczajać się do jedzenia pełnowartościowego pieczywa z gruboziarnistej mąki, a więc żytniego i pszennego chleba razowego i bułek Grahama. Pieczywo gruboziarniste nie zakleja bruzd zębowych i ślepych uchyłków jamy ustnej, w których łatwo występuje fermentacja, zawiera więcej witamin z grupy B, zmusza narząd żucia do energicznej pracy i powoduje samooczyszczanie się zębów przy żuciu. Nie należy natomiast podawać, szczególnie między posiłkami, słodyczy i ciastek. Resztki cukrów zalegające w szparach między zębami rozkładają się łatwo i są przyczyną próchnicy.
      Zasadnicze znaczenie dla prawidłowego rozwoju szczęk i zębów ma postać, pod jaką dziecko otrzymuje pokarmy. Powinny one być tak przygotowane, aby zmusić dziecko do energicznego żucia. Podawanie pokarmów papkowatych, okrawanie skórek chleba, rozmaczanie bułek czy sucharków, to wyrządzanie dziecku krzywdy; rozleniwia to narząd żucia, stając się przyczyną jego złego rozwoju. Chleb należy podawać w kromkach, ze skórką, owoce i warzywa — po obmyciu — surowe, nie rozdrobnione. Dzieci, które niechętnie jedzą i gryzą, trzeba nauczyć dokładnego gryzienia. Czasami za tą niechęcią kryją się pewne stany chorobowe, jak np. próchnica zębów, choroby jamy ustnej i dziąseł, wady w ustawieniu zębów i szczęk, zaburzenia w stawie żuchwowym.
      W stosunku do młodzieży obowiązują takie same zasady żywienia jak dla dorosłych, z uwzględnieniem zwiększonego zapotrzebowania energetycznego, odpowiednio do danego okresu rozwojowego i płci.

Spis treści:
Usuwanie plam
 Wywabianie plam
 Usuwanie plam rdzawych
 Usuwanie plam z atramentu i tuszu
 Usuwanie plam z czekolady
 Usuwanie plam z herbaty
 Usuwanie plam z jodyny
 Usuwanie plam z kakao
 Usuwanie plam z krwi
 Usuwanie plam z lakieru do paznokci
 Usuwanie plam z lakieru nitro
 Usuwanie plam z maści
 Usuwanie plam z mleka
 Usuwanie plam z moczu
 Usuwanie plam z potu
 Usuwanie plam z pleśni
 Usuwanie plam z soków
 Usuwanie plam ze smoły i żywicy
 Usuwanie plam z tłuszczu i oleju
 Usuwanie plam z trawy
 Usuwanie plam z wosku i parafiny
 Usuwanie plam z wina
 Usuwanie plam z żółtka jaj
 Usuwanie ze ścian plam z wilgoci
Żywienie
 Przyrządzenie potraw
 Karmienie niemowląt
 Przechowywanie owoców
 Przechowywanie produktów
 Odżywianie dzieci i młodzieży
 Zasady żywienia
 Żywienie dietetyczne
Dom i ogród
 Jak zadbać o wodę w basenie ?
 Konserwacja podłogi
 Odetkanie zapchanego zlewu
 Zwalczanie karaczanów
 Porządki domowe
 Czyszczenie mebli
 Utrzymanie czystości
 Jak dbać o rośliny w mieszkaniu
 Uprawa roślin kwiatowych
 Osłona przed rozbiciem telewizora
 Rośliny w sypialni
 Czy automatyczny odkurzacz jest skuteczny
Styl
 Bielizna na karnawał
 Zgrabna sylwetka
 Wady, które można zatuszować
Czas wolny
 Psychotesty
Żyj zdrowo
 Zdrowy sen
 Opalanie w zimie
 Kąpiele powietrzne
 Kąpiele słoneczne
 Kąpiele w rzece, morzu i basenie
 Wskazania na upały
 Zastosowanie ziół w kosmetyce
Pranie
 Pranie jedwabiu
 Pranie kolorowych tkanin bawełnianych
 Pranie odzieży wełnianej
 Pranie odzieży z włókien syntetycznych
 Pranie odzieży z elany
 Pranie odzieży z laminatów
 Pranie firanek
 Pranie poduszek
 Pranie wyrobów z włókien stylonowych

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak dodać strone
Copyright © poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.