Poradnik rodzinny


Leczenie cukrzycy

Leczenie cukrzycy obejmuje:
1) stosowanie w┼éa┼Ťciwej diety,
2) stosowanie lek├│w przeciwcukrzycowych (insuliny lub lek├│w doustnych),
3) wykorzystanie pracy mi─Ö┼Ťniowej w poprawie zaburzonej przemiany materii.
      ┼╗ywienie w cukrzycy. Pogl─ůdy na ┼╝ywienie w cukrzycy ulega┼éy pewnym zmianom w ci─ůgu lat, co pozostaje w zwi─ůzku z osi─ůgni─Öciami medycyny w zakresie leczenia tej choroby, jak i z post─Öpami wiedzy w dziedzinie ┼╝ywienia w og├│le. ┼╗ywienie w cukrzycy nale┼╝y rozpatrywa─ç pod k─ůtem:
a) kaloryczno┼Ťci diety,
b) składu diety,
c) w┼éa┼Ťciwego roz┼éo┼╝enia posi┼ék├│w w ci─ůgu dnia.
      Zagadnienie kaloryczno┼Ťci diety wymieniono na pierwszym miejscu, gdy┼╝ jest ono najistotniejsze. Oznacza to, ┼╝e ilo┼Ť─ç kalorii, przeznaczona do spo┼╝ycia w ci─ůgu dnia w formie pokarmu, powinna by─ç ┼Ťci┼Ťle dopasowana do rzeczywistego zapotrzebowania kalorycznego chorego. Zale┼╝y ono od p┼éci, wzrostu, wagi, zawodu. Najog├│lniej ujmuj─ůc spraw─Ö, osobom oty┼éym przepisuje si─Ö diety ubogokaloryczne, osobom szczup┼éym, m┼éodocianym, pracownikom fizycznym diety bardziej bogatokaloryczne. W przybli┼╝eniu zapotrzebowanie kaloryczne waha si─Ö, bior─ůc najog├│lniej, w granicach 25ÔÇö40 Kalorii na kg wagi nale┼╝nej.
      To ┼Ťcis┼ée okre┼Ťlenie zapotrzebowania kalorycznego pozostaje w zwi─ůzku z zapotrzebowaniem insuliny przez organizm. Wiadomo, ┼╝e insulina jest niezb─Ödna nie tylko dla przemiany zwi─ůzk├│w cukrowych, ale tak┼╝e t┼éuszcz├│w i bia┼éka. Twierdzenie, ┼╝e przyswojenie przez organizm ka┼╝dej kalorii pokarmowej wymaga insuliny, stanowi podstaw─Ö post─Öpowania dietetycznego w cukrzycy. Przewa┼╝aj─ůca liczba chorych na cukrzyc─Ö, to osoby oty┼ée. Dlatego te┼╝ w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w cukrzycy przepisuje si─Ö diety ubogokaloryczne. W zwi─ůzku z tym, ┼╝e bardzo cz─Östo jest to oty┼éo┼Ť─ç znacznego stopnia (nadmiar wagi dochodz─ůcy do 20, 30 i wi─Öcej kg), powstaje zagadnienie zwalczania samej oty┼éo┼Ťci przez stosowanie diet specjalnych w formie tzw. dni p├│┼ég┼éodowych. Chorym zaleca si─Ö w ci─ůgu takiego dnia przebywanie w ┼é├│┼╝ku, za┼Ť w razie stosowania insuliny, odpowiednie zmniejszenie dawki w tym dniu. Szczeg├│┼éowe zalecenia powinny by─ç ustalone przez lekarza.
      Problem zwalczania oty┼éo┼Ťci w cukrzycy jest tym bardziej wa┼╝ny, ┼╝e nadmiar wagi cia┼éa z regu┼éy zwi─Öksza dobowe zapotrzebowanie organizmu na insulin─Ö i pogarsza przebieg choroby. Niejednokrotnie przez zredukowanie wagi cia┼éa do granicy wagi nale┼╝nej mo┼╝na uzyska─ç wybitn─ů popraw─Ö stanu chorego na cukrzyc─Ö. Odpowiedni dob├│r sk┼éadnik├│w pokarmowych musi si─Ö oczywi┼Ťcie mie┼Ťci─ç w ramach ustalonego zapotrzebowania kalorycznego.
      Bia┼éko pokarmowe podajemy w ilo┼Ťci 1 g na kg wagi nale┼╝nej; u dzieci, rekonwalescent├│w, pracownik├│w fizycznych ÔÇö do 2 g na kg wagi nale┼╝nej. Po┼éow─Ö tej ilo┼Ťci bia┼éka powinny stanowi─ç produkty zwierz─Öce (mi─Öso, mleko, ser, bia┼éko jaja).
      Zaleca si─Ö spo┼╝ywanie du┼╝ej ilo┼Ťci jarzyn (250 do 500 g dziennie), przy czym nie uwzgl─Ödniamy ich w bilansie kalorycznym, ze wzgl─Ödu na niewielk─ů warto┼Ť─ç kaloryczn─ů. Spo┼╝ywanie jarzyn jest bardzo korzystne, zar├│wno ze wzgl─Ödu na dow├│z witamin, jak i na wywo┼éanie uczucia syto┼Ťci, tak wa┼╝nego przy cz─Östych ograniczeniach kalorycznych. Niekt├│rzy przypisuj─ů poza tym produktom ro┼Ťlinnym pewne w┼éasno┼Ťci lecznicze w cukrzycy, w zwi─ůzku z hipotetyczn─ů zawarto┼Ťci─ů w nich substancji obni┼╝aj─ůcych cukier we krwi. Zaleca si─Ö r├│wnie┼╝ spo┼╝ywanie owoc├│w w ilo┼Ťci co najmniej 250 g dziennie, przy czym owoce nale┼╝y uwzgl─Ödni─ç w bilansie kalorycznym.
      Ilo┼Ť─ç t┼éuszczu w diecie dla chorych na cukrzyc─Ö jest dzisiaj powszechnie ograniczana do ok. 50 g na dob─Ö, a u os├│b szczup┼éych, pracuj─ůcych fizycznie do ok. 70ÔÇö100 g na dob─Ö. W praktyce chodzi zatem o diet─Ö ubogot┼éuszczow─ů. Poza tym chodzi tu tak┼╝e o wskazania bardziej og├│lne, wynikaj─ůce z do┼Ť─ç wyra┼║nej zale┼╝no┼Ťci pomi─Ödzy spo┼╝ywaniem du┼╝ej ilo┼Ťci t┼éuszcz├│w zwierz─Öcych a wyst─Öpowaniem mia┼╝d┼╝ycy. Jest to szczeg├│lnie wa┼╝ne w cukrzycy, w kt├│rej i tak wskutek samej choroby dochodzi do rozwoju powik┼éa┼ä naczyniowych. W zwi─ůzku z tym, ┼╝e spo┼╝ywanie t┼éuszcz├│w p┼éynnych (olej├│w) ma wywiera─ç pewne dzia┼éanie ochronne w tym zakresie, zaleca si─Ö, by po┼éowa lub jedna trzecia dziennej porcji t┼éuszczu by┼éa spo┼╝ywana w formie olej├│w (np. sojowego).
      Pokarmy w─Öglowodanowe dzielimy na te, kt├│re zawieraj─ů w─Öglowodany proste, tzn. cukry, mi├│d, d┼╝emy, ciastka, oraz na produkty zawieraj─ůce w─Öglowodany z┼éo┼╝one, tzn. skrobie; tutaj nale┼╝─ů produkty zbo┼╝owe, ziemniaki, owoce, ry┼╝ itp. Chorym na cukrzyc─Ö zaleca si─Ö dostateczn─ů ilo┼Ť─ç w─Öglowodan├│w z┼éo┼╝onych ÔÇö zale┼╝nie od zapotrzebowania kalorycznego ÔÇö 200 do 400 g dziennie. Natomiast nale┼╝y ograniczy─ç b─ůd┼║ nawet wykre┼Ťli─ç z jad┼éospisu w─Öglowodany proste. Niewielkie ilo┼Ťci cukru s─ů dopuszczalne zar├│wno ze wzgl─Öd├│w smakowych, jak i dlatego, ┼╝e ich spo┼╝ycie nie wp┼éywa w zasadniczy spos├│b na przemian─Ö w─Öglowodan├│w w organizmie chorego. W dietach bogatokalorycznych zezwala si─Ö na spo┼╝ywanie do 6 ┼éy┼╝eczek ÔÇ×s┼éodkich" (cukru, miodu), w dietach ubogokalorycznych nie nale┼╝y przekracza─ç 3 ┼éy┼╝eczek dziennie. Ograniczenia s┼éodyczy dotycz─ů zar├│wno cukru i przetwor├│w zawieraj─ůcych cukier (czekolada, ciastka), jak i miodu.
      W cukrzycy nale┼╝y stosowa─ç diet─Ö zawieraj─ůc─ů dostateczn─ů ilo┼Ť─ç pe┼énowarto┼Ťciowego bia┼éka, dostateczn─ů w ramach zapotrzebowania kalorycznego ilo┼Ť─ç w─Öglowodan├│w z┼éo┼╝onych, du┼╝─ů ilo┼Ť─ç jarzyn i owoc├│w, natomiast znacznie ogranicza─ç spo┼╝ycie w─Öglowodan├│w prostych (s┼éodyczy) i t┼éuszczu.
      Poza sk┼éadem diety wa┼╝ny jest rozk┼éad posi┼ék├│w w ci─ůgu dnia. W szczeg├│lno┼Ťci dotyczy to pokarm├│w w─Öglowodanowych. Najbardziej celowe jest roz┼éo┼╝enie dziennej racji w─Öglowodan├│w na 5 posi┼ék├│w. W├│wczas organizm otrzymuje w ka┼╝dym posi┼éku stosunkowo niewielk─ů ilo┼Ť─ç kalorii i w─Öglowodan├│w, kt├│re mog─ů ulec przyswojeniu bez wi─Ökszych trudno┼Ťci. Poza tym w┼éa┼Ťciwy rozk┼éad spo┼╝ycia w─Öglowodan├│w w ci─ůgu dnia mo┼╝e by─ç pomocny w opanowaniu stan├│w przecukrzenia i niedocukrzenia krwi, kt├│re mog─ů w niekt├│rych przypadkach wyst─Öpowa─ç przy stosowaniu insuliny (np. w tzw. cukrzycy chwiejnej). U os├│b sk┼éonnych do stan├│w niedocukrzenia w godzinach nocnych zaleca si─Ö spo┼╝ycie ok. godz. 23 dodatkowego posi┼éku.
      Jest oczywiste, ┼╝e wieloletnie przestrzeganie diety jest mo┼╝liwe jedynie wtedy, kiedy chory pozna zasady jej stosowania. Wa┼╝enie produkt├│w pokarmowych jest wskazane tylko w pocz─ůtkowym okresie choroby. P├│┼║niej nale┼╝y pos┼éugiwa─ç si─Ö miarami domowymi, jak ┼éy┼╝ka, ┼éy┼╝eczka (p┼éaska, czubata), szklanka itp., z uwzgl─Ödnieniem wagi poszczeg├│lnych produkt├│w w stanie surowym i po ugotowaniu.
      Chory powinien r├│wnie┼╝ mo┼╝liwie najwcze┼Ťniej przyswoi─ç sobie poj─Öcie tzw. zamiennik├│w pokarmowych, to znaczy orientowa─ç si─Ö, w jakim stosunku mo┼╝na zamienia─ç jedne produkty pokarmowe na inne. Pozwala to na urozmaicenie diety przy zachowaniu tej samej warto┼Ťci kalorycznej sk┼éadu jako┼Ťciowego.

Spis tre┼Ťci:
Choroby zaka┼║ne
 Wiadomo┼Ťci og├│lne
 Zapobieganie chorobom zaka┼║nym
 Angina
 B┼éonica
 Czerwonka
 Dur brzuszny
 Gor─ůczka trzydniowa
 Grypa
 Katar
 Krztusiec
 Mononukleoza zaka┼║na
 Odra
 Ospa prawdziwa
 Ospa wietrzna
 P┼éonica
 R├│┼╝yczka
 ┼Üwinka
 T─Ö┼╝ec
 W┼Ťcieklizna
 Zapalenie jamy ustnej i dzi─ůse┼é
 Zapalenie opon m├│zgowo-rdzeniowych
 Zimnica
 ┼╗├│┼étaczka zaka┼║na
Choroby jamy ustnej
 B├│l z─Öba
 Obrz─Ök twarzy
 Parodontoza
 Pr├│chnica z─Öb├│w
 Problemy z z─Öbami u kobiety w ci─ů┼╝y
 Ropnie pochodzenia z─Öbowego
 Ropowica oko┼éoszcz─Ökowa
 Skutki nieleczenia z─Öb├│w u dzieci
 Usuwanie z─Öb├│w
 Zapalenie ko┼Ťci szcz─Ök
 Zapalenie miazgi z─Öba
 Zapalenie oz─Öbnej
 Zgorzel miazgi z─Öba
Urazy i obra┼╝enia
 Odmro┼╝enia
 Oparzenia
 Pierwsza pomoc przy zranieniu
 Pora┼╝enie pr─ůdem elektrycznym
 Post─Öpowanie przy z┼éamaniu
 Powik┼éania ran zaka┼╝onych
 Rany i skaleczenia
 Urazy czaszki
 Z┼éamania
 Z┼éamania w obr─Öbie klatki piersiowej
 Z┼éamanie ko┼äczyny dolnej
 Z┼éamanie ko┼äczyny g├│rnej
 Z┼éamanie kr─Ögos┼éupa
 Z┼éamanie miednicy
 Zwichni─Öcia
Choroby oczu
 J─Öczmie┼ä
 Grad├│wka
 Ostre zapalenie spoj├│wek
 Przewlek┼ée zapalenie spoj├│wek
 Epidemiczne zapalenie spoj├│wek
 Inne zapalenia spoj├│wek
 Zapalenie brzeg├│w powiek
 Zapalenie woreczka ┼ézowego
 Zmiany uczuleniowe powiek
 Zapalenia rog├│wki
 Najcz─Östsze zapalenia powierzchowne rog├│wki
 Nast─Öpstwa zmian zapalnych rog├│wki
 Zapalenie t─Öcz├│wki i cia┼éka rz─Öskowego
 Urazy mechaniczne oka
 Oparzenia oka
 Napromieniowanie oka
 Za─çma (katarakta)
 Jaskra
 Zapalenie naczyni├│wki
 Odwarstwienie siatk├│wki
 Zakrzep ┼╝y┼éy ┼Ťrodkowej siatk├│wki
 Zator t─Ötnicy ┼Ťrodkowej siatk├│wki
 Zapalenie nerwu wzrokowego
 Czerniak oka
 Glejak siatk├│wki
 Zez
 Kr├│tkowzroczno┼Ť─ç
Choroby narz─ůdu moczowego
 Choroby p─Öcherza moczowego
 Kamica nerkowa
 Nerczyca
 Niewydolno┼Ť─ç nerek
 Odmiedniczkowe zapalenie nerek
 Ostre zapalenie k┼é─Öbk├│w nerkowych
 Przerost gruczo┼éu krokowego
 Przewlek┼ée zapalenie k┼é─Öbk├│w nerek
Choroby przewodu pokarmowego
 Choroba wrzodowa dwunastnicy
 Choroba wrzodowa ┼╝o┼é─ůdka
 Guzy krwawnicze odbytu i odbytnicy
 Kamica ┼╝├│┼éciowa
 Marsko┼Ť─ç w─ůtroby
 Nerwice przewodu pokarmowego
 Niedro┼╝no┼Ť─ç jelit
 Nowotwory odbytnicy
 Objawy chor├│b przewodu pokarmowego
 Ostre zapalenie p─Öcherzyka ┼╝├│┼éciowego
 Ostre zapalenie trzustki
 Ostry nie┼╝yt jelit
 Ostry nie┼╝yt ┼╝o┼é─ůdka
 Przewlek┼ée zapalenie p─Öcherzyka ┼╝├│┼éciowego
 Przewlek┼ée zapalenie trzustki
 Przewlek┼ée zapalenie ┼╝o┼é─ůdka
 Przewlek┼éy nie┼╝yt jelit
 Rak ┼╝o┼é─ůdka
 Zapalenie wyrostka robaczkowego
Choroby sk├│ry
 Bielactwo
 Brodawki
 Choroby alergiczne sk├│ry
 Czyrak
 Grzybica nask├│rkowa
 Grzybice ow┼éosionej sk├│ry g┼éowy
 Liszaj rumieniowaty
 Liszajec
 ┼üojotok sk├│ry
 ┼üupie┼╝
 ┼üupie┼╝ ┼éojotokowy
 ┼üuszczyca
 ┼üysienie
 ┼üysienie ┼éojotokowe
 ┼üysienie plackowate
 Nowotwory sk├│ry
 Opryszczka zwyk┼éa
 Ostudy
 Ow┼éosienie nadmierne
 Owrzodzenia podudzi
 Piegi
 Pocenie si─Ö d┼éoni
 Pocenie si─Ö pach
 Pocenie si─Ö st├│p
 Pokrzywka
 Potnica
 Pot├│wki
 P├│┼épasiec
 Ropnie mnogie pach
 Ropowica i ropie┼ä
 ┼Üwierzb
 ┼Üwierzbi─ůczka
 Tr─ůdzik pospolity
 Tr─ůdzik r├│┼╝owaty
 Wszawica
 Wyprysk
 Wyprysk dzieci─Öcy
 Wyprzenie bakteryjne
 Zaka┼╝enia dro┼╝d┼╝akowe
 Zaka┼╝enia ropne
 Znamiona
Choroby reumatyczne
 Go┼Ťciec pozastawowy
 Go┼Ťciec przewlek┼éy post─Öpuj─ůcy
 Reumatyzm i profilaktyka ruchowa
 Zesztywniaj─ůce zapalenie staw├│w kr─Ögos┼éupa
 Zwyrodnienie staw├│w
Choroby przemiany materii
 Artretyzm
 Cukrzyca
 Leczenie cukrzycy
 Leczenie dny
 Leczenie oty┼éo┼Ťci
 Leki przeciwcukrzycowe doustne
 Obraz kliniczny cukrzycy
 Obraz kliniczny dny
 Oty┼éo┼Ť─ç
 Oznaczanie cukru w moczu i krwi
 Powik┼éania cukrzycy
 Powik┼éania oty┼éo┼Ťci
 Powik┼éania przy leczeniu insulin─ů
 Przyczyny oty┼éo┼Ťci
 Przyczyny zaburze┼ä przemiany materii w cukrzycy
 Zagro┼╝enia dla chorych na cukrzyc─Ö
Choroby alergiczne
 Alergia polekowa
 Astma - dychawica oskrzelowa
 Choroba posurowicza
 Co to jest alergia
 Liszaj pokrzywkowy
 Nie┼╝yt py┼ékowy
 Obrz─Ök naczynioruchowy
 ┼Üwierzbi─ůczka - Liszaj przewlek┼éy
 Wyprysk alergiczny
 Zapobieganie i leczenie alergii
 Zmiany alergiczne
Choroby układu nerwowego
 B├│le g┼éowy
 B├│le tu┼éowia
 Dr─Ötwienia i mrowienia
 Dr┼╝enia
 Dystonia torsyjna
 Gru┼║lica uk┼éadu nerwowego
 Ki┼éa uk┼éadu nerwowego
 Kr─Öcz kurczowy karku
 Leczenie b├│l├│w g┼éowy
 Migrena
 Miopatie
 M├│zgowe pora┼╝enie dzieci─Öce
 Nerwob├│le ko┼äczyn
 Nerwob├│le twarzy
 Niedow┼éady i pora┼╝enia
 Nowotw├│r m├│zgu
 Padaczka
 Stan padaczkowy
 Padaczka a dziedziczno┼Ť─ç
 Wyniki leczenia padaczki
 Parestezje napadowe
 Parkinsonizm
 Pora┼╝enia nerw├│w czaszkowych
 Post─Öpowanie w b├│lach g┼éowy
 Przewlek┼ée zapalenie opon
 Ruchy pl─ůsawicze
 Rwa kulszowa
 Stan ┼Ťpi─ůczkowy
 Stwardnienie rozsiane m├│zgu i rdzenia
 Urazy czaszki i m├│zgu
 Uszkodzenie nerw├│w obwodowych
 Zaburzenia chodu
 Zaburzenia unerwienia mimowolnego
 Zanik mi─Ö┼Ťni
 Zapalenia m├│zgu i rdzenia
 Zaburzenia w kr─ů┼╝eniu krwi w m├│zgu i rdzeniu
 Zawroty g┼éowy
 Znieczulenia
Choroby chirurgiczne
 Wrodzone wady serca
 Wady serca nabyte
 Zastrza┼é i zanokcica
 Zapalenie szpiku
 Uwi─Ö┼║ni─Öcie przepukliny
 Rozlane zapelenie otrzewnej
 ┼╗ylaki
Choroby jamy ustnej
 Ropie┼ä j─Özyka
 Ropowica dna jamy ustnej
 Promienica
 Zapalenie ┼Ťlinianek
 Zapalenia swoiste jamy ustnej
 Objawy awitaminozy w jamie ustnej
 Nowotwory jamy ustnej
 Nowotwory ┼Ťlinianek
 Urazy jamy ustnej i gard┼éa
 Cia┼éa obce w obr─Öbie ust i gard┼éa
 Ostre zapalenie gard┼éa
 Ropie┼ä oko┼éomigda┼ékowy
 Angina Plaut-Vincenta
 Zapalenie przewlek┼ée gard┼éa i migda┼ék├│w
 Nowotwory gard┼éa
 Stany zapalne pier┼Ťcienia migda┼ékowego u dzieci
 Przerost migda┼ék├│w w wieku dzieci─Öcym
 Operacja migda┼ék├│w
 Cia┼éa obce w prze┼éyku

Pomoc Linki O Serwisie
O nas
Formularz kontaktowy
Poradnik domowy
Poradnik działkowca
Spryciarze
Polskie Składy Budowlane
Jak to działa
Reklama
Jak doda─ç strone
Copyright ┬ę poradnik-rodzinny.pl All Rights Reserved.